Es tracta d'una espècie de papallona que es caracteritza per presentar unes ales molt llargues que es mouen lentament, fent que volin de manera diferent a la resta. A més, també es diferencien dels insectes voladors perquè les seves ales anteriors coincideixen parcialment amb les posteriors, de manera que els dos parells d'ales es mouen com una sola. Això fa pensar que aquestes papallones estan limitades a un vol simple que obliga als seu cossos a fer moviments ondulants durant el vol.
Per aquest motiu i per conèixer més bé el vol, els investigadors Tanaka i Shimoyama van construir la papallona 'Ortnithopter'.
En la seva construcció, es va utilitzar fusta per al seu cos i un cigonyal de filferro accionat per una lliga de cautxú i una capa de polímer fi per a les ales. A més, es va emular la distribució de la rigidesa d'una ala real.
El model de papallona presenta la mida i el pes real d'aquesta espècie i pot volar tal i com ho fan les de veritat.
Els investigadors van filmar el vol d'aquesta papallona i han pogut confirmar la teoria de que el moviment ondulatori del cos durant el vol és provocat per la força aerodinàmica vertical de les ales. A més, han confirmat també que aquestes papallones necessiten tenir venes a les ales per poder mantenir un vol estable sense la necessitat d'ajustar-les contínuament, tal i com fan altres insectes.
L'article referent a la investigació es pot trobar publicat a Bioinspiration & Biomimetics.
30 may 2010
Una papallona artificial japonesa
28 may 2010
"Torcal de Antequera"
Es tracta del primer territori d'Andalusia reconegut com a Espai Natural Protegit l'any 1929 i actualment considerat com a Paratge Natural en reconeixement als seus importants valors naturals: geomorfologia, flora, fauna i paisatge.
'El Torcal' comprèn quatre zones geomorfològiques ben diferenciades: 'Sierra Pelada' a l'est, 'Torcal Alto' al Sudest, 'Torcal Bajo' situada entre les dues anteriors i talls i vessants.
Fauna
Llistat de flora i aus que es poden trobar: Waste
L'ésser humà i 'El Torcal'
22 may 2010
Biodiversitat: una granota amb nas de Pinotxo, el cangur més petit del món...
D'aquestes noves espècies la que més curiositat ha despertat és la granota que, segons indiquen els científics, presenta una protuberància similar a un nas que es dirigeix cap amunt quan el mascle es troba a prop. Aquest descobriment en concret, va ser per casualitat ja que un dels biòlegs la va trobar a sobre d'una bossa en el campament.
21 may 2010
Cèl·lules sintètiques
Anteriorment, els científics ja havien aconseguit, per una banda, sintetitzar i copiar químicament un genoma bacterià i per l'altra, trasplantar el genoma d'un bacteri a un altre; però el que han aconseguit ara és unir aquests dos mètodes en un.
El genoma sintètic és una còpia de l'original a excepció de 14 gens. D'aquests, dos es van desorganitzar durant el procés, mentre que els 12 restants es van eliminar o alterar intencionadament. 10 gens d'aquests es van alterar per formar quatre seqüències que permeten diferenciar el genoma sintètic del natural i reemplacen gens que no eren essencials per a la viabilitat de l'organisme.
Tot i això, es tracta d'un experiment que comporta implicacions ètiques i socials importants, en relació a la síntesi de vida. En aquest sentit, els autors creuen que el descobriment, tot i les repercussions, té un gran potencial per al bé de la societat si s'utilitza amb prudència.
Per a més informació: Science Research Article.
16 may 2010
Extincions massives i situació actual
En un article publicat el passat 26 d'abril en la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', investigadors de la universitat d'Stanford comenten noves evidències sobre la gran extinció massiva que va tenir lloc a la Terra fa 250 milions d'anys, al final del Pèrmic.
L'anàlisi del calci incrustat en roca calcària suggereix que les erupcions volcàniques que hi van tenir lloc, van expulsar grans quantitats de diòxid de carboni a l'atmosfera causant l'acidificació dels oceans amb la conseqüent aniquilació del 90% de la biodiversitat marina i gran part de la terrestre. Abans de les erupcions, l'oceà contenia diverses espècies de coralls, algues, cloïsses i cargols; però després, el món aquàtic va passar a estar dominat per bacteris.
Es tracta d'un descobriment que pot tenir paral·lelismes amb el canvi climàtic i l'acidificació actual.
En l'extinció, l'equip ha calculat que es van alliberar entre 13.000 i 43.000 gigatonelades de carboni a l'atmosfera i en comparació, els científics estimen que actualment s'alliberarien 5.000 gigatonelades de carboni si s'utilitzessin tots els combustibles fòssils de la Terra.
14 may 2010
Desxifrant els codis d'unió del genoma
El descobriment científic permetrà entendre millor processos complexes dins les cèl·lules, ajudant a prevenir malalties de gran importància en l'actualitat com el càncer o desordres neurodegeneratius.
9 may 2010
Sensors bioquímics en cèl·lules vives
8 may 2010
Pluja artificial amb làser
2 may 2010
Beneficiats de l'escalfament global
1 may 2010
Investigant els gens de la mitosi
Aquest té l'objectiu de conèixer en profunditat el mecanisme, estudiant les cèl·lules en divisió per saber el paper que té cada gen per separat en la mitosi.
Recentment han aconseguit obtenir vídeos que capten seqüències de la divisió formades per 190.000 fotografies, fent servir la tècnica Time-lapse (incrementant la velocitat). Gràcies a això, s'ha fotografiat la desactivació d'aproximadament 21.000 gens i s'ha pogut conèixer l'efecte d'aquests en la divisió cel·lular.
Segons Jan Ellenberg, biòleg del Laboratori Biològic Molecular Europeu (EMBL) i coordinador de MitoCheck, es tracta d'una investigació molt important que ha permès obtenir informació clau per entendre millor el procés, el qual es troba estretament relacionat amb la proliferació massiva de cèl·lules, el càncer.
Per a més informació visitar la web del consorci on es pot accedir a la base de dades pel nom dels gens, el nom del RNA o el fenotip mitòtic.
24 abr 2010
Inauguració del Laboratori de Microscòpia Avançada a Zaragoza
23 abr 2010
Feliç dia de Sant Jordi!!
18 abr 2010
Bacteris que transformen urani i netegen llocs radioactius
Tot i l'èxit de les transformacions, encara no tenen intenció d'utilitzar els bacteris de forma rutinària, ja que cal entendre molt millor el procés abans de treballar a major escala.
17 abr 2010
L'evolució territorial de les serps cegues
Actualment, però, es contemplen altres possibles causes de la separació evolutiva d'aquestes serps, ja que existeixen més espècies cegues sense una aparent influència de la deriva continental. Per exemple, les aparegudes misteriosament a Austràlia fa 28 milions d'anys, període en que no existien connexions d'altres terres amb el continent; o les trobades a Àfrica i Sud Amèrica separades fa 68 milions d'anys, mentre que els dos continents ho van fer 40 milions d'anys després.
Això porta a pensar que, en aquella època, les serps van realitzar grans viatges en busca d'un hàbitat i que devien de travessar oceans, per mitjà de vegetació flotant, per arrivar a certes terres.
11 abr 2010
Organismes pluricel·lulars viuen sense oxigen
Fins ara, es coneixia que hi vivien organismes unicel·lulars, però per mitjà de l'estudi publicat a la revista digital BMC Biology el 6 d'abril, s'ha pogut conèixer que també hi viuen i es reprodueixen certs organismes pluricel·lulars en els sediments d'aquestes aigües.
10 abr 2010
Un regal genètic del sushi
El 'nori' és utilitzat com a embolcall en molts tipus de sushi, els coneguts 'makis', i l'estudi ha donat a conèixer que les persones que habitualment mengen sushi i altres aliments amb aquesta alga, tenen com a part de la seva microbiota intestinal aquests bacteris mentre que la resta no.
3 abr 2010
Llacuna amb arsènic...i vida!
És realment sorprenent que hi visquin organismes en aquestes condicions, especialment flamencs els quals s'alimenten dels tapets microbians mitjançant la filtració de l'aigua. A més, en aquests tapets, s'ha trobat també un mineral desconegut, compost per carbonat de calci i petits esculls de cristall vermell.
Font: Nature News.
2 abr 2010
Projecte de gran reserva marina amb controvèrsia
Aquesta zona, considerada un 'hotspot' de biodiversitat, és un dels ecosistemes marins més rics del món amb més de 220 espècies de corall i més de 1.000 espècies diferents de peixos.
28 mar 2010
L'empremta bacteriana en la identificació forense
27 mar 2010
Curiositats sobre l'aigua
20 mar 2010
El peix-ratpenat de llavis vermells
En el vídeo que es mostra a continuació, apareix un exemplar trobat per casualitat quan es buscava una altra espècie rara de peix a les aigües de l'illa de Cocos al Pacífic.
No sol ser un gran nedador, sinó que normalment es dedica a 'caminar' pel fons de l'oceà.
Trobades 7 espècies de felins en una sola àrea a l'Índia
Neofelis nebulosa
Pardofelis marmorata
Catopuma temminckii