22 may 2010

Biodiversitat: una granota amb nas de Pinotxo, el cangur més petit del món...

La biodiversitat comprèn la gran varietat d'éssers vius i ecosistemes que hi ha a la Terra, així com els patrons naturals que la conformen i resulten de l'evolució en el temps. De manera que, la celebració d'avui, 22 de maig, com el dia de la biodiversitat porta a reflexionar sobre el paper tant important d'aquesta en la riquesa, salut i benestar de tots.
Aquesta setmana, coincidint amb la celebració, s'ha donat a conèixer una noticia interessant i curiosa, ja que un equip de biòlegs ha descobert a les muntanyes Foja de Papua, Nova Guinea un conjunt d'espècies molt característiques i fins ara desconegudes.
Destaquen principalment una granota amb un nas retràctil, el cangur més petit del món, una salamandra similar a un cargol, un ratpenat que s'alimenta del nèctar de les flors, una papallona de color blanc i negre i dos coloms imperials.



D'aquestes noves espècies la que més curiositat ha despertat és la granota que, segons indiquen els científics, presenta una protuberància similar a un nas que es dirigeix cap amunt quan el mascle es troba a prop. Aquest descobriment en concret, va ser per casualitat ja que un dels biòlegs la va trobar a sobre d'una bossa en el campament.

Tot i el fet de que encara es troben en el món espècies desconegudes, en l'actualitat hi ha un gran nombre d'aquestes que es troben en perill d'extinció.
És necessari prendre mesures al respecte perquè no és possible veure la pèrdua continua de diversitat biològica com una qüestió independent de les preocupacions fonamentals de la societat. Per aquest motiu i per prendre consciència de la situació, la International Union for Conservation of Nature (IUCN) presenta les dades que es mostren a continuació, on es presenten el nombre d'espècies en perill segons el grup taxonòmic i la proporció d'espècies segons la categoria de risc:

No hay comentarios:

Publicar un comentario