30 may 2010

Una papallona artificial japonesa

Un grup d'investigadors japonesos han creat un model artificial de la papallona Papilio machaon amb l'objectiu d'entendre millor el seu vol.

Es tracta d'una espècie de papallona que es caracteritza per presentar unes ales molt llargues que es mouen lentament, fent que volin de manera diferent a la resta. A més, també es diferencien dels insectes voladors perquè les seves ales anteriors coincideixen parcialment amb les posteriors, de manera que els dos parells d'ales es mouen com una sola. Això fa pensar que aquestes papallones estan limitades a un vol simple que obliga als seu cossos a fer moviments ondulants durant el vol.
Per aquest motiu i per conèixer més bé el vol, els investigadors Tanaka i Shimoyama van construir la papallona 'Ortnithopter'.

En la seva construcció, es va utilitzar fusta per al seu cos i un cigonyal de filferro accionat per una lliga de cautxú i una capa de polímer fi per a les ales. A més, es va emular la distribució de la rigidesa d'una ala real.
El model de papallona presenta la mida i el pes real d'aquesta espècie i pot volar tal i com ho fan les de veritat.

Els investigadors van filmar el vol d'aquesta papallona i han pogut confirmar la teoria de que el moviment ondulatori del cos durant el vol és provocat per la força aerodinàmica vertical de les ales. A més, han confirmat també que aquestes papallones necessiten tenir venes a les ales per poder mantenir un vol estable sense la necessitat d'ajustar-les contínuament, tal i com fan altres insectes.

L'article referent a la investigació es pot trobar publicat a Bioinspiration & Biomimetics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario