Es tracta del primer territori d'Andalusia reconegut com a Espai Natural Protegit l'any 1929 i actualment considerat com a Paratge Natural en reconeixement als seus importants valors naturals: geomorfologia, flora, fauna i paisatge.
'El Torcal' comprèn quatre zones geomorfològiques ben diferenciades: 'Sierra Pelada' a l'est, 'Torcal Alto' al Sudest, 'Torcal Bajo' situada entre les dues anteriors i talls i vessants.
Està constituït per roques calcàries de tres tipus: oolítiques, brechoides i clàstiques, les quals tenen el seu origen en el fons marí durant el període Juràssic, entre 250 i 150 m. a. enrere.
Els sediments acumulats en el fons del mar s'agregaven per mitjà de l'acció cimentadora de les sals i precipitats de la dissolució marina. Empesos per les forces del plegament alpí van emergir a la superfície, conservant bona part de la seva horitzontalitat tot i haver ascendit més de 1.000 metres sobre el nivell del mar (punt màxim de 1.336m). Fet que permet contemplar en el paratge fòssils com els coneguts Ammonites:
Més endavant es van produir fractures que van generar esquerdes i formant carrerons que avui en dia permeten visitar aquest meravellós paratge.
L'horitzontalitat de les roques queda accentuada per l'erosió de l'aigua de pluja, fet que fa que 'El Torcal' sigui un paisatge dinàmic, esculpint una gran varietat de peces naturals a les quals se'ls pot atribuir similituds amb formes de la vida quotidiana, com per exemple:
Flora
'El Torcal de Antequera' és una zona geogràfica rica i variada en flora, amb un gran nombre d'espècies endèmiques rupícoles de gran interès, com Nepeta amethystina subsp anticaria, que han obligat a crear una àrea de reserva dins el 'Torcal Alto'. Hi ha constatades 664 espècies diferents que s'agrupen en: 12 espècies de líquens, 77 de Briòfits, 10 de Pteridòfits i 565 d'Hespermatòfits.
En general destaquen espècies com Saxifraga biternata, Linaria anticaria, Silene andryalifolia o Dianthus anticarius.
Fauna
Aquesta és també molt important en el paratge on les espècies de vertebrats inventariats arriba a 116 classificades en: 1 espècies d'amfibi, 11 de rèptils (fardatxo, serp verda, escurçó ibèric, etc.), 82 d'aus i 22 de mamífers (cabra salvatge, guineu, etc.) . Existeixen també un gran nombre d'invertebrats, majoritàriament insectes.
Un dels valors més destacats de la fauna és la riquesa d'aus, sent declarat el paratge com a Zona Especial per a la Protecció de les Aus (ZEPA). D'aquestes caldria destacar: l'àguila real, el falcó peregrí, l'àguila cuabarrada, el voltor, el duc i moltes més.
Llistat de flora i aus que es poden trobar: Waste
L'ésser humà i 'El Torcal'
La presència de l'home en 'El Torcal' ha esta molt diversa al llarg del temps. Es remunta a la Prehistòria gràcies a la trobada de restes de pobladors neolítics trobades en diversos jaciments, sent el més important el de la 'Cueva del Toro'.
També s'ha trobat restes més recents d'origen romà que indiquen l'ús dels recursos geològics de la zona per a la construcció, així com també d'origen àrab amb tombes i material divers.
Per tant, 'El Torcal de Antequera' constitueix un component de gran importància a nivell natural, però també a nivell històric.
No hay comentarios:
Publicar un comentario