10 abr 2010

Un regal genètic del sushi

A partir d'un estudi sobre el bacteri Zobellia galactanivorans, entre d'altres, i la seva font d'aliment, les algues del gènere Porphyra ('nori'), s'ha descobert que aquests microorganismes contenen un enzim anomenat 'porphyranase' que trenca els carbohidrats del nori. Però el més impactant és que, per mitjà de la seqüenciació i la comparació de dades, han trobat que els bacteris, a part de trobar-se a l'oceà també viuen en simbiosi amb d'altres dins els intestins dels japonesos.

El 'nori' és utilitzat com a embolcall en molts tipus de sushi, els coneguts 'makis', i l'estudi ha donat a conèixer que les persones que habitualment mengen sushi i altres aliments amb aquesta alga, tenen com a part de la seva microbiota intestinal aquests bacteris mentre que la resta no.

Els científics han comparat els gens de la microbiota intestinal de 13 voluntaris japonesos amb els gens enzimàtics de 18 americans i només han trobat els gens d'origen marí en els primers.

Actualment es coneix que una persona a Japó menja de mitjana 14,2gr d'algues al dia, pel que els investigadors creuen que el contacte diari de l'intestí amb el nori i per tant amb els bacteris que es troben a la seva superfície, han donat lloc a que aquests formin part de la microbiota intestinal.

Es creu que amb aquests bacteris, els japonesos poden obtenir part d'energia i nutrients provinents del nori que les altres persones no poden, ja que contenen els enzims específics per digerir l'alga.

Aquest fet mostra com els humans connectem amb la biosfera que ens envolta, donant una idea de com els organismes vius depenem els uns dels altres i de com el medi on vivim influeix en l'evolució.

2 comentarios:

  1. A partir d'ara menjare cada dia nori! ja m'agradaria menjar "makis" cada dia!!

    ResponderEliminar
  2. Ja! A mi tb m'agradaria!! amb lo bo q sta!!

    ResponderEliminar