11 abr 2010

Organismes pluricel·lulars viuen sense oxigen

Aquesta setmana, s'han donat a conèixer els primers animals pluricel·lulars que viuen completament sense oxigen. Es troben en un dels ambients més inhòspits de la terra: l'Atalante del Mar Mediterrani, a 3,5km de profunditat i proper a l'illa de Creta.
Aquesta zona conté aigües amb elevades concentracions de sal, fent que siguin molt denses i no es puguin barrejar amb les aigües oxigenades més superficials.

Fins ara, es coneixia que hi vivien organismes unicel·lulars, però per mitjà de l'estudi publicat a la revista digital BMC Biology el 6 d'abril, s'ha pogut conèixer que també hi viuen i es reprodueixen certs organismes pluricel·lulars en els sediments d'aquestes aigües.

Els investigadors han descrit tres noves espècies d'animals petits anomenats 'Loricifera', els quals no fan més d'1mm i tenen una mobilitat reduïda.

A partir del descobriment es van recollir exemplars i per mitjà de sondes fluorescents i altres tècniques moleculars es va poder comprovar que eren organismes vius. També es van trobar exemplars amb ous i d'altres en fase de muda, donant a entendre que aquests animals viuen en aquests sediments.

Per mitjà de l'estudi a laboratori, sembla ser que a les cèl·lules dels 'Locifera' els hi falta la presència de mitocondris, els encarregats de donar energia a la cèl·lula per mitjà de l'oxigen. Enlloc d'aquests orgànuls, tot indica que podrien tenir uns hidrogenosomes que fan una funció similar, però en entorns sense oxigen. A més, al costat d'aquests orgànuls han trobat també organismes unicel·lulars amb forma de bacils que podrien estar en simbiosi amb els pluricel·lulars.

És tracta d'un descobriment molt important ja que pot ajudar a entendre millor la vida en els oceans fa milions d'anys quan no hi havia oxigen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario