18 abr 2010

Bacteris que transformen urani i netegen llocs radioactius

La investigació, duta a terme pel Laboratori Nacional d'Argonne a Estats Units, ha donat a conèixer la possible utilització, en llocs radioactius, de bacteris que transformen un urani (VI) que és soluble en aigua, tòxic i radioactiu al urani (IV) menys soluble i menys perjudicial.
Els bacteris podrien estabilitzar aquests llocs i reduir la contaminació d'urani en aqüífers i altres ecosistemes. A més, també podrien canviar químicament altres elements com el ferro i els sofre.

Fins ara, tots els estudis referents a aquests bacteris havien estat centrats en el laboratori; però en el present estudi ja s'ha començat a treballar al camp per primer cop. Estan estudiant en tres llocs d'Estats Units, contaminats per urani a causa de la proliferació nuclear de l'era de la Guerra Freda.

Els investigadors han estudiat la transformació d'urani a nivell atòmic per mitjà d'acceleradors d'electrons i un sistema d'emmagatzematge de la Font Avançada de Fotons (APS).

Tot i l'èxit de les transformacions, encara no tenen intenció d'utilitzar els bacteris de forma rutinària, ja que cal entendre molt millor el procés abans de treballar a major escala.

No hay comentarios:

Publicar un comentario