17 abr 2010

L'evolució territorial de les serps cegues

L'anàlisi genètic d'una nova família de serps cegues, trobades a l'illa de Madagascar, mostra que ja existien en aquestes terres abans de que fossin una illa.

Aquest tipus de serps fan aproximadament 30cm de llarg i actuen de forma molt similar als cucs, a diferència de que tenen columna vertebral i escates petites.
Segons els investigadors, la deriva continental va causar una gran impacte en aquestes serps, les quals es trobaven esteses per tot arreu, i va donar lloc a la separació de les poblacions.
Madagascar es va separar de l'actual Índia fa aproximadament 94 milions d'anys i des de llavors les serps que van quedar a l'illa han anat evolucionant independentment i donant lloc a la nova família trobada.

Actualment, però, es contemplen altres possibles causes de la separació evolutiva d'aquestes serps, ja que existeixen més espècies cegues sense una aparent influència de la deriva continental. Per exemple, les aparegudes misteriosament a Austràlia fa 28 milions d'anys, període en que no existien connexions d'altres terres amb el continent; o les trobades a Àfrica i Sud Amèrica separades fa 68 milions d'anys, mentre que els dos continents ho van fer 40 milions d'anys després.
Això porta a pensar que, en aquella època, les serps van realitzar grans viatges en busca d'un hàbitat i que devien de travessar oceans, per mitjà de vegetació flotant, per arrivar a certes terres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario