27 mar 2010

Curiositats sobre l'aigua


Curiositats per conèixer una mica més l'importància de l'aigua, les seves característiques i alguns descobriments recents:

- El 70% de la Terra està cobert d'aigua; però només un 3% és aigua dolça, la majoria de la qual està congelada (2%).

- En un període de 100 anys, una molècula d'aigua passa 98 anys a l'oceà, 20 mesos en gel, 2 setmanes en llacs i rius i menys d'una setmana a l'atmosfera.


- Les gotes de pluja no tenen la típica forma de llàgrima sinó que són aixafades amb forma esferoide, tal i com han pogut comprovar els científics a partir de càmeres d'alta velocitat.

- Una persona pot sobreviure un mes sense alimentar-se, però només set dies com a màxim sense beure aigua.

- Enginyers de la Universitat de Florida han creat una superfície plana que no s'humidifica, les gotes d'aigua rellisquen per sobre. Això s'ha aconseguit reproduint en el plàstic la forma i els patrons dels pèls microscòpics que creixen en els cossos de les aranyes, dissenyats per a que aquestes estiguin sempre seques.

- En la Universitat de Tokio han desenvolupat un material anomenat aigua elàstica a partir d'una barreja de dos grams d'argila, matèria orgànica i aigua natural. És molt útil per fabricar medicaments i per reparar teixits.

- La urticària aquagènica és una reacció al·lèrgica molt rara a l'aigua que presenten molt poques persones, una trentena de cassos registrats. Es creu que és deguda a la presència d'un antigen que activa el sistema immune. En contacte amb l'aigua, l'antigen es dissol i fa que les cèl·lules defensores alliberin histamina causant picor, erupcions i altres símptomes al·lèrgics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario