6 mar 2010

Biodiversitat i extinció. El cas del tritó del Montseny.

Recordant que el 2010 és l'any de la Biodiversitat, és important ser conscients de la seva importància en la nostra vida. Actualment, la influència humana i part de les nostres activitats són factors que amenacen la varietat de vida a la Terra.

El 2010 és un any per donar a conèixer la situació actual de perill en què es troben moltes espècies i cal conscienciar a la societat i prendre iniciatives efectives per evitar extincions.
Per aquest motiu, Nacions Unides ha presentat el següent vídeo - reportatge:

Un exemple d'espècie en perill, a les nostres terres, és el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), el qual va ser notícia, el passat dijous 4 de març, al Diari de Girona.

Aquest tritó, endèmic de certs torrents del massís del Montseny, ha estat recentment classificat com a espècie en perill crític d'extinció per la IUCN Red List of Threatened Species. Aquesta categoria és la prèvia a l'extinció en estat salvatge.

La principal amenaça d'aquesta espècie és la pèrdua del seu hàbitat, degut a la disminució del cabal ecològic dels torrents i, per tant, a les extraccions d'aigua que hi tenen lloc.

Actualment, hi ha un pla de recuperació del tritó al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, on es crien tritons en captivitat i s'està plantejant, aquest any, la possibilitat de fer proves de reintroducció.

Per a més informació, visitar les següents webs:
- The IUCN Red List
- Departament de Medi Ambient i Habitatge

No hay comentarios:

Publicar un comentario