28 mar 2010

L'empremta bacteriana en la identificació forense


Un grup de científics ha donat a conèixer, per mitjà de la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), una possible nova tècnica d'identificació forense basada en el rastre únic de microbis que les persones, fins i tot les més netes, deixem amb les mans; funcionant com una empremta dactilar i revelant la nostra identitat.
Això és possible perquè, segons el biòleg Noah Fierer, cada persona deixa un rastre únic de bacteris a diari.

La tècnica, encara en fase preliminar, es basa en la seqüenciació genètica i presenta una precisió del 70-90%, la qual es pretén augmentar quan es perfeccioni el mètode.

A més, és una investigació important perquè també pot ser molt útil quan és difícil obtenir DNA humà d'objectes, sent més fàcil recollir el bacterià deixat per les persones.

Per a més informació: BBC News.

27 mar 2010

Curiositats sobre l'aigua


Curiositats per conèixer una mica més l'importància de l'aigua, les seves característiques i alguns descobriments recents:

- El 70% de la Terra està cobert d'aigua; però només un 3% és aigua dolça, la majoria de la qual està congelada (2%).

- En un període de 100 anys, una molècula d'aigua passa 98 anys a l'oceà, 20 mesos en gel, 2 setmanes en llacs i rius i menys d'una setmana a l'atmosfera.


- Les gotes de pluja no tenen la típica forma de llàgrima sinó que són aixafades amb forma esferoide, tal i com han pogut comprovar els científics a partir de càmeres d'alta velocitat.

- Una persona pot sobreviure un mes sense alimentar-se, però només set dies com a màxim sense beure aigua.

- Enginyers de la Universitat de Florida han creat una superfície plana que no s'humidifica, les gotes d'aigua rellisquen per sobre. Això s'ha aconseguit reproduint en el plàstic la forma i els patrons dels pèls microscòpics que creixen en els cossos de les aranyes, dissenyats per a que aquestes estiguin sempre seques.

- En la Universitat de Tokio han desenvolupat un material anomenat aigua elàstica a partir d'una barreja de dos grams d'argila, matèria orgànica i aigua natural. És molt útil per fabricar medicaments i per reparar teixits.

- La urticària aquagènica és una reacció al·lèrgica molt rara a l'aigua que presenten molt poques persones, una trentena de cassos registrats. Es creu que és deguda a la presència d'un antigen que activa el sistema immune. En contacte amb l'aigua, l'antigen es dissol i fa que les cèl·lules defensores alliberin histamina causant picor, erupcions i altres símptomes al·lèrgics.

20 mar 2010

El peix-ratpenat de llavis vermells

La natura sempre sorprèn per la seva diversitat, portant espècies úniques i raríssimes com l'anomenat peix-ratpenat de Darwin amb llavis vermells (Ogcocephalus darwini), el qual es troba en climes tropicals.
És un peix impressionant i misteriós per la seva peculiar morfologia.


En el vídeo que es mostra a continuació, apareix un exemplar trobat per casualitat quan es buscava una altra espècie rara de peix a les aigües de l'illa de Cocos al Pacífic.

No sol ser un gran nedador, sinó que normalment es dedica a 'caminar' pel fons de l'oceà.

Trobades 7 espècies de felins en una sola àrea a l'Índia

Gràcies a un estudi de 2 anys (2007-2009), en els boscos de Jeypore-Dehing en Assam, Índia; la biòloga Kashmira Kakati ha obtingut fotografies de 7 espècies diferents de felins en aquesta zona. Entre elles en destaquen 3, considerades rares i en perill per la pèrdua del seu hàbitat:

Neofelis nebulosa




Pardofelis marmorata


Catopuma temminckii



Fins ara, és la major diversitat d'espècies felines trobades en una sola àrea (570km2). Fet que fa que aquests boscos siguin d'especial interès.
A més, en aquest estudi s'han fotografiat també altres animals característics, rars i en perill d'extinció. Motiu pel qual, boscos com els Jeypore-Dehing són importants per a la biodiversitat i cal que s'hi estableixin mesures de protecció que no alterin l'hàbitat de les espècies.

14 mar 2010

Biology Rappers

Els estudiants de la Universitat de Stanford a Estats Units tenen un mètode per estudiar biologia adaptat a tendències musicals com rap/hip-hop.
Es dediquen a fer videoclips musicals on les lletres de les cançons corresponen als temaris de les assignatures.
El passat mes de febrer van presentar el vídeo que es mostra a continuació, on expliquen com el cos transforma el menjar en energia.

La cançó és interpretada per Derrick Davis, estudiant a Stanford, i Tom McFadden, professor de biologia humana a la mateixa universitat. Els autors tracten conceptes clau com la glucòlisi, l'ATP i la cadena de transport d'electrons, entre altres.
Aquest nou vídeo, segons ha dit McFadden, és un tema que vol rendir homenatge a dues cançons: 'Hate it or Love it' (50 cent) i 'On to the next one' (Jay-Z).
Es tracta d'un mètode d'estudi que està tenint molt d'èxit en aquesta universitat i permet als estudiants aprendre els conceptes més difícils d'una manera més dinàmica.
Un altre tema d'aquests mateixos autors és Regulatin' genes.

13 mar 2010

Nova granota que pateix un canvi de color impactant

Una nova espècie de granota, descoberta l'any 2004, Oreophryne ezra, pateix un canvi sorprenent de color en passar a l'edat adulta. Quan és jove presenta un color negre amb taques grogues, mentre que quan és adulta adquireix un color "carn" clar i ulls blaus.


Es troba en un petit bosc de muntanya al sudest de Papua, Nova Guinea, el qual ha estat durant molt de temps evitat pels habitants de la zona. Creuen que és un lloc tabú, habitat per esperits, degut a la boira que hi ha. Aquest fet pot haver influït en que la granota no hagi estat descoberta abans.

Hi ha altres granotes que també canvien de color en fer-se adultes, però no fan un canvi tant sorprenent i radical com aquesta.

Els biòlegs que estudien l'espècie es pregunten quin és el motiu pel que la granota, quan és jove, té uns colors similars a les granotes verinoses, com si fos una protecció, i en fer-se adultes adquireixen una tonalitat completament indefensa a simple vista.

El zoòleg Fred Kraus té intenció de resoldre aquest misteri del canvi de color i vol comprovar si la granota és verinosa quan és jove. Però hi ha un inconvenient i és que el bosc, tant petit, on es troba actualment l'espècie, està amenaçat pel canvi de temperatura que pateix degut a l'escalfament global, posant en perill les espècies que hi viuen, inclosa Oreophryne ezra.

6 mar 2010

Biodiversitat i extinció. El cas del tritó del Montseny.

Recordant que el 2010 és l'any de la Biodiversitat, és important ser conscients de la seva importància en la nostra vida. Actualment, la influència humana i part de les nostres activitats són factors que amenacen la varietat de vida a la Terra.

El 2010 és un any per donar a conèixer la situació actual de perill en què es troben moltes espècies i cal conscienciar a la societat i prendre iniciatives efectives per evitar extincions.
Per aquest motiu, Nacions Unides ha presentat el següent vídeo - reportatge:

Un exemple d'espècie en perill, a les nostres terres, és el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), el qual va ser notícia, el passat dijous 4 de març, al Diari de Girona.

Aquest tritó, endèmic de certs torrents del massís del Montseny, ha estat recentment classificat com a espècie en perill crític d'extinció per la IUCN Red List of Threatened Species. Aquesta categoria és la prèvia a l'extinció en estat salvatge.

La principal amenaça d'aquesta espècie és la pèrdua del seu hàbitat, degut a la disminució del cabal ecològic dels torrents i, per tant, a les extraccions d'aigua que hi tenen lloc.

Actualment, hi ha un pla de recuperació del tritó al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, on es crien tritons en captivitat i s'està plantejant, aquest any, la possibilitat de fer proves de reintroducció.

Per a més informació, visitar les següents webs:
- The IUCN Red List
- Departament de Medi Ambient i Habitatge

3 mar 2010

La Marfà es posa en marxa

Aprofitant la força de l'aigua, provinent de la sèquia Monar, al segle XIX es va establir a Girona la fàbrica tèxtil La Marfà, entrant a formar part dels grans avenços que van tenir lloc en aquella època, sobretot a nivell industrial.
Per la seva importància i pes en la vida dels avantpassats gironins, s'ha posat en marxa un projecte de restauració de la fàbrica i de tres turbines. Aquestes eren impulsades per l'aigua donant electricitat i el moviment rotatori per als telers. La finalitat és tornar a obtenir energia i que els ciutadans puguin visitar i conèixer de ben a prop el seu funcionament.

A part d'aquesta restauració del Patrimoni Industrial vinculat a l'aigua, el projecte té present la creació d'un centre d'interpretació sobre la industrialització a la regió de Girona; així com també una biblioteca, diferents espais del centre cívic i una sala polivalent. Aquesta proposta cultural va ser acceptada a partir de l'organització d'un concurs que va tenir lloc el 2007.
Informació extreta de: Diari de Girona (23-10-2007 i 3-3-2010) i El Punt (28-01-2010).